söndag 27 juli 2008

Voodoo i Varberg

Häromdagen tog jag och familjen en avstickare till sommarparadiset Varberg. Det blev en härligt solig dag på stranden framför det slottsliknande Kallbadhuset. En riktigt vacker byggnad som för tankarna till orientaliska slott. Delar av sommarmorgon spelades in här för några år sedan.

Vi tog också en sväng upp till värnen och kanonerna på Varbergs fästning. Det är här resterna av den gamle Bockstensmannen vilar. Han var en av inspirationskällorna till min första lajvkaraktär, Astulf Dimkåpa. En till synes vänlig man som levde i harmoni med naturen. Namnet hade han fått av den grå mantel han bar. På nätterna vändes emellertid kåpan ut och in och Astulf blev Svartkåpa. En tjuv som drevs av pengabegär. Vid sin sida hade han Wilmot spelad av RS. Även Affe var med, men han tillbringade nog 90% av tiden sovande i vårt tält J. Aurelorn hette lajvet.

Innan vi gick till Varbergs playa hann vi med ett varv på den marknad som hålls varje onsdag och lördag. Här hittade jag ett schysst samurajsvärd i trä, gjort för barn. De tuffaste var svarta och ninjainspirerade, men i min värld är ninjasvärdet i regel rakt. 150 kronor kostade dem hur som helst, kanske var de aningen vassa längst fram…
Jag älskar te och har en rätt bra burksamling som också kunde kompletteras.

I Designbutiken (Kyrkogatan 1) fanns coola små voodoodockor föreställande olika figurer. En ninja skyddar mig numera mot fiender och ser till att mina hemligheter förvaras. En annan ball figur var karateinspirerade Kata. Figurerna kommer från VooDolls och kostar runt hundralappen. Några snygga filmvykort fick också följa med hem från butiken.
Jag hittade också en reklambroschyr för Fun City. En nöjespark med bland annat ”Adventureland, LazerZone, Indianby och Fun Boat (båtar med vattenkanoner)”. Den får vi klämma nästa gång vi kommer hit!

www2.varberg.se
www.voodolls.se
www.funcityvarberg.se

torsdag 24 juli 2008

Fin figur #3 - Batman


I samband med mitt besök på Ge-Kås i Ullared passade jag på att smita in på områdets Burger King. Tanken var att komplettera min Indy-samling och hoppades att här skulle finnas några nya varianter som jag ännu inte har. Men icke!

Nu är det istället Batman som gäller på BK. Två varianter hade de inne på just den här restaurangen. Det var dels den klassiska Batmansignalen (lite obalanserad och skev, men med skönt blått ljus) samt en Batman med rörliga armar/huvud, där man kan byta manteln mot vingar.

Nya filmen har Sverigepremiär nu! När den gick upp i staterna förra veckan blev det rekord. Ingen film lär tidigare spelat in lika mycket under en öppningshelg - 155 miljoner dollar enligt DN.
Ska bli kul att se "The dark knight", särskilt som föregångaren - "Batman begins" - var riktigt, riktigt bra... Kanske den bästa Batman som gjorts...?

http://thedarkknight.warnerbros.com/

onsdag 23 juli 2008

Köptemplet Ge-Kås


Jag kallade tidigare Borås för ”Sveriges Outlet”. Kungen av alla billighetsinrättningar ligger emellertid några mil därifrån, nämligen i Ullared.

I mastodontbutiken Ge-Kås (döpt efter grundaren Göran Karlsson) finns massor av prylar – även för sådana som vi. Själv gick jag därifrån med tre kortlekar. En med Star Wars-tema (10 kr), en Simpson (10 kr) och en Spider-Man (15 kr). Tyvärr var DC-leken med superhjältar slut. Jag fick bara med mig några lösa kort.

På plats fanns också en ramad Spider-Manaffisch gjord i sådant där plastmaterial som ger djup och lite 3D-känsla. Du vet den där tekniken som tidigare ofta använts i vykort (200 kronor kostade postern). Här fanns också målar- och pysselböcker med Spindelmannen (8-18 kronor), South Parkmjukisar (20 kr), en dansande Spidde (50 spänn för en ganska stor men lite småfånig pjäs) och en hel rad andra superviktiga tillbehör försedda med en bombmatta av Spiderfigurer och Spindellogos)
I min kasse fanns också en snygg rugbyboll för 30 spänn. Har alltid velat ha en sådan. Jag hade faktiskt själv en kort sejour i rugbylaget Älvsjö AIK för tusen år sedan.

Utanför Ge-Kås fortsätter området med flera billighetsaffärer. Bland annat Bok-Olle där man kan köpa på sig Hergés samlade verk (de blå banden) för 150 kronor. Här fanns också Prins Valiant-album (20 kr) och samlingsvolymer med X-men och Alan Moore (145 kr/styck, finns i och för sig billigare hos flera näthandlare).

Med massor att köpa för små medel får slutorden bli att det blir både billigt och dyrt när man är i Ullared – men mest är det roligt!

Fler reserapporter kommer inom kort!

http://www.gekas.se/index.asp (på hemsidan kan du via webbkameran se hur mycket folk som står och köar för att komma in).

måndag 21 juli 2008

Hobbex i ny lokal

Befinner mig för tillfället i Sveriges outlet: Borås. Här finns massor med affärer som har riktigt bra priser. Postorderföretaget Hobbex har precis flyttat några hundra meter och har fyllt nya butiken med mängder av spännande tingestar.

När jag var liten var det andaktsfullt man öppnade nya Hobbexkatalogen och lollade på djungelknivar, luftgevär och Frankensteinmasker. Jag och kompisen MS beställde ritningar på armborstar, snabba båtar och cykelbilen Fantomen. Det blev inget mer än ritningar och drömmar, men just cykelbilen såg jag flera år senare på en mässa. Det var några entusiaster som bestämt sig för att sätta ihop härligheten. De sa att ritningarna kanske inte stämde till 100%, men de fick i alla fall ihop "fartvidundret".


En cykel var inblandad i det jag såg på Hobbex idag - en bikeboard. En hybrid av hoj och skate. Kostade 1500 spänn. Jag provkörde i butiken och det var riktigt skön känsla. Hmmm... kanske.... kanske...

Ett svärd med motiv från Spider-man fångade också mitt intresse, fast jag egentligen inte fattar kopplingen svärd - Spidde. Hur som helst var det ganska coolt.


Fler rapporter från sommarens äventyr kommer sporadiskt...

www.hobbex.se

måndag 14 juli 2008

Darth Vader i Stockholms T-bana


Har man riktig tur när man åket T-bana i Stockholm, kan man få åka med den här vagnen...


Själv åker jag på semester och bloggandet blir mer sporadiskt under några veckor. Men ett par guldkorn tror jag att jag kan bidra med även under sommartiden. Titta gärna in då och då.

söndag 13 juli 2008

Affes YouTube-tips #2

Affe har hittat ett klipp han inte kan undanhålla oss. Det är lirarna i Nordic Garrison som satt ihop en riktig skön video.
----

Affe YouTube-tipsar:

Vilka killar, kan man låta bli att älska dem?
http://www.youtube.com/watch?v=qzmWVTX_C3Q&NR=1
Min kommentar till filmen:

I am rebel scum, yes I am


http://www.nordicgarrison.net/


fredag 11 juli 2008

T-shirt ninjas

Vi var några som inte kunde låta bli att testa ninjahuvan gjord av en t-shirt. Det är värsta partytricket! Scrolla raskt ner ett par inlägg så har du instruktionslänkar. Här är Black Power Ninja och Red Dragon Ninja in action.Become a ninja you too!

Batmansignalen tänds


Batmania! meddelar Serieteket/Kulturhuset-Stockholm när man inför den nya Läderlappsfilmen visar repris på Batman Begins 22/7, kl 17.00 på Klarabiografen. Batmanprylar lottas ut och Batman-inspirerad musik kommer spelas när det minglas.
Gratisbiljetter kan redan nu hämtas ut från Serietekets ufodisk.

http://www.kulturhuset.se/default.asp?id=3191&domain=http%3A%2F%2Fwww%2Ekulturhuset%2Estockholm%2Ese%2F&url=default%2Easp%3Fid%3D23465


Heter det förresten Batman eller Läderlappen? Vad säger du?

Iron Man blir mästerdetektiv

Robert Downey Jr. kryper tillfälligt ur sin Iron man-dräkt och stoppar istället in en pipa i mungipan. Han ska nämligen spela Sherlock Holmes i en ny film av Guy Ritchie (Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch samt Madonnas gubbe).

En annan som ska gestalta den violinspelande problemlösaren är allas vår Sacha 'Borat' Baron Cohen. Kan ju bli hur kul som helst!

Vill du själv besöka mästerdetektivens lya på Baker Street gör du det här:
http://www.sherlock-holmes.co.uk/

OK, museet och butiken kanske är riktiga turistfällor, men är man i London och älskar doften av piprök, ångande te och mysiga mysterier kan man ju inte låta bli...

torsdag 10 juli 2008

Nej - Ninjan är inte jag!
Nej, det är inte jag som är den förvirrade ninjakrigaren som hotar kungligheterna ute på Borgholm. Jag lovar...

http://www.metro.se/se/article/2008/07/10/11/0121-57/index.xml

Men om du själv vill lära dig hur du snabbt svänger ihop en ninjamask av en t-shirt kollar du här (Killen ser för skön ut! Påminner om Gareth i The Office, spelad av Mackenzie Crook som även varit enögd sjörövare i Pirates of the Caribbean-filmerna):
http://www.entertheninja.com/ninja_fun/shirt_ninja.shtml

Finns även på YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=aV9G26VzObM

De tolv apornas tatuering


Kollegan Tompa har en cool tatoo på sin vänstra armbåge. Aporna från logotypen i "Twelve Monkeys" (eller "De tolv apornas armé" som den hette i Sverige). En av Terry Gilliams absolut bästa filmer. På min egen over-all-lista skulle filmen också hamna högt.

Ännu så länge har Tompa inga andra filmrelaterade tatueringar. Föreslå något! Kanske en Hannibal Lecter över hela ansiktet?

onsdag 9 juli 2008

Wonder mug
Min stålismugg på jobbet har fått sällskap av en Wonder Women-kopp. 125 kronor på Urban Outfitters (hmmm... konstigt... Superman kostar 120:-... Undrar vilken prissättningsstrategi som ligger bakom...?).
Jag är osäker på om det går att beställa koppen över nätet. De hänvisar till sin .com-adress och där hittar jag bara den här andra - i och för sig coola, och lite underliga - modellen. Finns som Venom, Spider-man, Wolverine och Iron man

www.urbanoutfitters.com

tisdag 8 juli 2008

Jack Skellington på Zita

Ikväll tisdag, visar biografen Zita i Stockholm, Tim Burton's The Nightmare before Christmas, kl 20.30 (går även 15/7, samma tid).
När filmen gick upp första gången i Sverige och jag ännu inte sett den pratade jag med kompisen LF som sa:
-Det är banne mig världens bästa film!
-Har du redan sett den?
-Nej, men det måste ju bara vara världens bästa film!

Och han hade rätt - den ligger i topp. Här en halloweenbild där jag själv klätt upp mig till den stilige Jack Skellington :-D
Att Zita visar filmen beror på att man kör ett musikalkoncept och rullen går in under "Nytolkningar".
Och inte nog med det. Under rubriken "Broadway" kör man 9/7 och 16/7 Sweeney Todd, kl 20.30. 50 spänn kostar biljetten.

www.zita.se

Affes YouTube-tips #1

Vännen Affe har surfat runt på YouTube och samlat på sig några klipp. Den första är min favvo. Precis som Alf säger: Lite Modesty Blaise - lite Kill Bill.
Vi får också se Star Wars-gospel, en audition till "Leon" med Natalie Portman - allas vår Padmé från "Star Wars" ("V for Vendetta", "Mars Attacks!" och tämligen nya och otroligt sköna "The Darjeeling Limited"), och slutligen lite showbiz med Nell Campbell (Little Nell i världens skönaste interaktiva rulle - "The Rocky Horror Picture Show").
Upp med ridån!
----
Affe You Tube-tipsar:

Lite Modesty, Kill Bill över denna
http://www.youtube.com/watch?v=3lZ2vD5TztU&feature=related

Vilken utklassning det här lär ha varit på auditionen
http://www.youtube.com/watch?v=CqNfJCJUD08&feature=related

Påläst och sjunger bra, den här måste man spela på nästa
klubb, Billy Dee = rysningar
http://www.youtube.com/watch?v=Xdd0edT-BeE

Little Nell från Rocky Horror
http://www.youtube.com/watch?v=AczBX0TiKaA

Undre världen

Har precis börjat läsa/lyssna på Jens Lapidus "Aldrig fucka upp", uppföljaren till "Snabba cash". Så nu har jag kastats in i Stockholms undre värld.

Som av en händelse blev kvartersbutiken där jag bor robbad härom dagen. Lite Svenssonspännande för mig som betraktare, men naturligtvis otroligt psykiskt jobbigt för dem som råkar ut för rånet. Och läbbigt när man tänker efter en smula och inser att man själv var där med lillen någon timme innan.

måndag 7 juli 2008

H&M - När kommer kopian?En rolig grej med gårdagens Junibacksbesök var att det blev jungfruresan för min egendesignade T-shirt. "Lattemorsa" är ett nytt uttryck som tagit plats i den svenska vokabulären. Jag gjorde en variant för oss Lattefarsor. Lite sne, lite flagnande, lite rå - mycket ball. Egentligen är jag ju främst en chaifarsa (har gjort en te-variant också), men hinner även få i mig en del kaffe. Gjorde även en Lattemorsa till min tjej.

In i sagornas värld

Efter att i helgen varit med mina tre barn och vännen JO och hans dotter på Junibacken, är rösten idag helt borta. Ormiska väsningar och kråkiska kraxningar är allt jag får ur mig. Hoppas jag inte skrek för mycket på barnen igår…? Nej, ”röstbortfallet” bottnar nog i en förkylning.
Efter att under kvällen behandlat med en liten, liten slurk whisky (inte Doctor’s Special, utan goda Cragganmore) och imorse en dos Dr Dryels halstabletter upplösta i Scottish breakfast-te (från Scottish House, Fleminggatan 106, Stockholm, www.scottish.se), virade jag en yllehalsduk runt halsen och traskade iväg till sista arbetsveckan på jobbet. Går hyfsat att kommunicera med sms, mail och Harpo Marx-visslingar. Men den där telefonintervjun får nog vänta ett par dagar.

Vad säger man då om själva Junibacken? Jobbigt med alla oss människor samlade på en plats, lång kö till sagotåget, svårt att äta matsäck. Bra är att det är ett fantastiskt koncept. Ansiktsmålarna är grymt duktiga och snälla, maten i cafét är dyr men har en sagolik utsikt. Nu har garderobsdelen gjorts om, så att alla får plats med sina väskor o kläder (men det var fint tidigare med garderober gjorda som gigantiska sagoboksryggar).
Tåget är riktigt bra. I alla fall för mig (jag gråter bara lite vid Bröderna Lejonhjärta). Knoddarna är emellanåt livrädda. Konstigt att man inte kan göra två versioner, en snällare utan jätteråtta och Katla och en med godbitarna kvar. Kanske en varningsskylt räcker? Det finns säkert redan, men jag har aldrig sett den.
De kanske kunde ha en liten symbolisk ärtpistol i vagnen så man kan sitta och peppra vildvittror, knektar och drakar som dyker upp. Det skulle vara coolt. Själv blir jag mest sugen på att hopa ur vagnen och gå runt och pilla på alla modeller och alla dioramor.

Astrid Lindgren själv är en grym story teller. Jag gillar Saltkråkan bäst. Annars älskar jag hennes saga/medeltida historier. Minns hur jag och kompisen PA utifrån Astrids berättelser skapade vildvittror och grådvärgar till Drakar & Demoner-spelet. Vi beskrev varelserna i vårt rollspelsfanzine Mithril (vår lilla spelgrupp bar det förpliktigande namnet The Royal Golden Dragon Society). Skulle vara kul att spela igen!

söndag 6 juli 2008

Ninjas och utomjordingar

Jag har precis avslutat en helt oplanderad tv-kväll. Det blev ett par riktiga höjdpunkter.

Den första var Myth Busters på Discovery. Här testade man gadgets och företeelser från ninjafilmer. Jag missade början men fick lära mig att det är omöjligt för en människa att hinna fånga en pil med handen. Reaktionstiden man har på sig från att handen undvikit spetsen till att knipa till innan pilens fjädrar passerat, räcker inte. Däremot lyckades teamet bygga en robothand som reagerade fem gånger snabbare än vad en människa kan göra, då funkade det! Det såg för jäkla snajdigt ut i slowmotion - Ninja Robot rules!
Man försökte också stoppa ett svärdshugg riktat mot huvudet genom att fånga svärdet mellan handflatorna. Även det var en myt, men man lyckade bygga en manick som klarade av det också. Man besökte sedan en livs levande modern ninja som visade hur man använder sina kloförsedda parerskydd, shukos (egentligen klätterredskap), för att avvärja attacker.
Att gå på vatten, med sk vattenspindlar funkade inte heller Det gjorde det inte för 12-åriga mig och kompisen MS när vi försökte heller... Här försökte istället teamet med en ny teknik att bygga ett par skidor, men man kom inte framåt med laggen... Lite fånigt tycker jag som till och med sett Banarne glida fram på ett par bananvattenskidor - han stakade sig fram med stavar om jag inte minns fel.


Det andra programmet gick på SVT's Kunskapskanalen (som jag annars nästan aldrig, tyvärr, kollar på). Det var en dramatisering av händelsen när Orson Wells gjorde radioteater av Världarnas krig, 1938. Folk fattade inte att det bara var teater och halloweenbus, utan trodde verkligen att marsianer landat på platser som Grover's Mill i New Jersey. Panik och chockade människor på akuten blev resultatet. Det var kul att se en händelse jag tidigare bara läst om i psykologilitteraturen, ta form. Det är lätt att skratta idag, men masshysteri kan naturligtvis med rätt dramaturgi byggas upp även idag.
Don't run - we come in peace!

lördag 5 juli 2008

Sweeney Todd utan Burton och Depp

Ikväll, lördag, visar TV 4 Sweeney Todd. Inte Burtons coola, blodiga musikalversion utan en produktion, årgång 2006, från brittisk tv. Lär gå mer på djupet och vara allvarligare och med mycket bakgrund. Klockan 23.25 börjar filmen med Ray Winstone (som vi senast såg som Mac i Indiana Jones och kristalldödskallens rike) i huvudrollen.

Tv-tips nummer 2 är naturligtvis HBO's Carnivàle. Året är 1934 och handlingen kretsar kring ett resande vaudevillsällskap, allt kryddat med lite Twin Peaks-mystik (den dansande dvärgen från TP, spelad av Michael J Anderson är också med). Bra grundförutsättningar till att bli en riktigt bra TV-upplevelse! 20.00 på SVT2.

fredag 4 juli 2008

Tintin på stan - Gatukonst #2


Vännen och fd kollegan Patrik Gullbert fotade den här Tintin på Östermalm. Kan det månne vara samma artist som "Tintin på stan - Gatukonst #1"? Verkar så. Den här samsas med en en graffititag på ett elskåp.

Korsningen Engelbrektsgatan/Karlavägen, Stockholm

My name is Mia. Mamma Mia...

Om man befinner sig i Stockholm har man nu en teoretisk möjlighet att se James Bond. Eller i varje fall Pierce Brosnan. Han, Meryl Streep och ett gäng andra medverkande skådisar (och enligt rykte alla "Abborna"), är här för att se fredagens premiär av Mamma Mia på Rival. När Pierce var här 1995 för att promota Golden Eye var han och Izabella Scorupco på Nordic Light Hotels isbar. Undrar om de kommer träffas den här gången också?

torsdag 3 juli 2008

Freeze! Miami Vice - Eat the floor!

I går pratade jag med J som inte bara är dagispappa. Han är dessutom polisaspirant - with a badge. Jag kunde inte låta bli att fråga om jag fick lolla på brickan. Och det fick jag!
Rackarns vad skönt den kändes i handen, precis lagom tung. Jag var tvungen att prova att hålla upp den och i mitt inre hörde jag Mike Cellucis stämma från Blood Ties "I'm wearing the badge here. Remember?".
Polisbrickan får fyra brödrostar i betyg. Fem, blir det när man får hålla i pickan också. Eller som de säger i Simpsons "Forget about the badge, when do we get the freakin' guns?"

onsdag 2 juli 2008

Nu blir det heminredning #1Om du någon gång har vägarna förbi hemma hos mig möts du i vardagsrummet av de här superhjältarna:
Kapten Marvel (som jag alltid gillat - han är som en slags rödklädd Superman, med krafter från trollkarlen Shazam), Doctor Fate (arkeologsonen som även han lärdes upp av en trollkarl, Nabu) och Blixten (i sin gamla dräkt och hjälm à la brittiskt WW II).
Artisten bakom verken är Alex Ross - som tecknar gudomligt. Affischerna köptes jag när jag var på Forbidden Planet i London, med Affe. De går säkert även att hitta på nätet. Fantastiskt att min sambo låter dom vara uppe!

tisdag 1 juli 2008

Hulka istället för Hulk


Idag hade jag och vännen Affe tänkt smita iväg på en eftermiddagsvisning av Hulk. Men icke! Den enda som började hulka var lille sonen som blev sjuk under natten. Så är det när man har barn, man får vara beredd att snabbt lägga om sina planer.
Här sitter den lille och slumrar till i sin outfit, en crossover mellan DC's Batman och Marvels Spider. Förresten är ett av hans namn just Marvel. En kollega har två söner som heter Felix och Max - jag kallar dem X-MEN!